יסודות הצילום- בואו נדבר על צמצם

You are currently viewing יסודות הצילום- בואו נדבר על צמצם

מהו הצמצם?

הצמצם הוא המקבילה לאישון בעין. זהו הפתח דרכו האור עובר אל תוך המצלמה.

דמיינו מה קורה לאישון במצבי תאורה שונים. 

כאשר נמצאים בחדר חשוך האישונים מתרחבים וכך מאפשרים כניסה של יותר אור אל תוך העין. כך גם הצמצם, באזור חשוך נרצה לפתוח את הצמצם על מנת לאפשר כניסה של יותר אור. מצד שני, במקום עם תאורה חזקה נעדיף לסגור את הצמצם.

גודל הצמצם נקבע על ידי ה-F-Stop.

ככל שהמספר שנקבע לצמצם קטן יותר- הפתח של הצמצם למעשה גדול יותר.

וככל שהמספר שנקבע לצמצם גדול יותר- הפתח של הצמצם יהיה קטן יותר.

למה?

הצמצם למעשה מיוצג במספר שהוא שבר. כלומר צמצם 5.6 הוא למעשה 5.6\1. עכשיו אם ניזכר בשיעורי חשבון- ככל שהמכנה קטן השבר עצמו גדול וההפך.

מבולבלים? בקצרה-

להכניס הרבה אור למצלמה = צמצם פתוח יותר = מספר צמצם קטן יותר.

להכניס מעט אור למצלמה = צמצם סגור יותר = מספר צמצם גדול יותר.

המעברים בין כל מספר נקראים "סטופים" ובכל מעבר אנחנו מגדילים או מקטינים את כמות האור הנכנסת פי 2. כלומר אם עברנו מצמצם של 1.4 ל-2.0 הגדלנו את כמות האור שנכנסת פי 2. מספרי הצמצם, ה- F-stop, נעים בין 1.2, 1.4, 1.8 וכן הלאה עד למספרים הגבוהים כמו 18 ו-22.

Explanation on the relation between aperture and depth of field (DOF)

לא לכל עדשה יש את כל מפתחי הצמצם האפשריים!

כמות מפתחי הצמצם שיש למצלמה תלוי באופטיקה שלה, בהרכב שלה ולכן עדשות יקרות יותר לרוב יהיו בעלות מפתחי צמצם קטנים יותר (שמאפשרים כניסה גדולה יותר של אור, זוכרים?).

עדשת הקיט היא העדשה שלרוב מגיעה עם המצלמה והיא העדשה ההתחלתית שבה רוב הצלמים מתחילים. אחת מעדשות הקיט היא 18-55 והיא מאפשרת מפתח צמצם מינימאלי של 5.6.

הצמצם משפיע על עומק השדה או  Depth of Field.

צמצם פתוח (=מספר קטן יותר) מאפשר עומק שדה רדוד יותר אשר יוצר גדול יותר מחוץ לאזור הפוקוס. האפקט הזה, שמשתמשים בו המון  בצילומי פורטרטים- נקרא "בוקה". נרחיב על כך בהמשך.

לעומת זאת, כאשר מצלמים תמונה של נוף נגיד אנחנו נרצה כמה שיותר מהתמונה בפוקוס, כלומר נרצה עומק שדה פחות רדוד. ולכן נשתמש בצמצם סגור יותר = מספר גדול יותר.